mad med mere

Åbningstider - I dag: 8:00 - 13:00

Julens ultimative stegeguide

Julens måltider nærmer sig med høj fart, og din mad med mere-slagter står parat til at hjælpe dig med at gøre den så vellykkede som muligt, med vores stegeguide. Nyd en vellykket julemiddag med sprød svær på flæskestegen, en velsmagende og saftig andesteg eller en perfekt stegt gåsesteg.

Juleaften er jo ganske traditionel for de fleste, og uanset om der skal fugl eller gris på menuen juleaften – så får du her en komplet stegeguide med vores bedste opskrifter og anvisninger, så du sikkert og trygt kan kaste dig over tilberedelsen af stegen til årets julemiddag.

Mad med meres stegeguide er en hjælpende hånd juleaften

Vores stegeguide er skræddersyet til at hjælpe dig med at opnå den perfekte stegning, uanset om du er erfaren eller nybegynder i køkkenet. Vi deler hemmelighederne bag saftigt kød og sprøde skorper, der vil imponere dine gæster og gøre din juleaften mindeværdig.

Vi giver dig her en stegeguide på julens kød, så du nemt kan give dig i kast med and, gås, kalkun samt forskellige flæskestege, og lad os sammen skabe en uforglemmelig smagsoplevelse til jul.

Er du mere til en fysisk udgave af Julens Ultimative Stegeguide, kan du downloade den her

Spring hurtigt til en opskrift fra vores stegeguide:

Stegt and

Til 3-4 personer anbefaler vi en and på cirka 3 kg.

Start med at skylle anden grundigt indvendig med vand. Dernæst skal den krydres godt med salt og peber både indvendig og udvendig.

Fyld anden med æblebåde og svesker – det giver en god smag til kødet, og så smager det dejligt sammen med det stegte kød.

Sæt en bradepande med vand i bunden i ovnen og forvarm til 220°C.

Andestegen lægges med brystsiden nedad på en rist og sættes i den varme ovn. Læg kråsen i bradepanden med vand.

Ovntemperaturen sænkes til 160°C, og anden steger herefter i 45 minutter. Nu skal stegen vendes, så anden ligger med brystsiden op. Pas på ikke at lukke for meget varme ud af ovnen. Steg videre i ca. 2 timer ved 160°C.

Anden skal have en kernetemperatur på 75°C – målt på det tykkeste sted på overlåret.

Sørg for at der hele tiden er væde i bradepanden. Efter endt stegetid er der en dejlig sky til andesaucen.

Hvis skindet ikke er sprødt efter endt tilberedning, så kan anden efterbrunes ved 220°C i ca. 10 minutter.

Stegt farseret and

Når du bestiller og køber en farseret and hos mad med mere, så er den krydret og klar til at sætte i ovnen. Den skal blot have lidt salt og peber på ydersiden.

Forvarm ovnen til 150°C. Læg andestegen på en rist over en bradepande eller et fad med vand, timian og æbler – det vil sammen med saften fra anden give en fantastisk sky til saucen.

Steg anden i 2½ time. Anden skal have en kernetemperatur på 75°C – målt på det tykkeste sted på overlåret.

Tag stegen ud og lad den trække i 30 minutter. Skru imens ovnen op på 220°C.

Sæt dernæst anden tilbage i ovnen og lad stege i cirka 10 minutter, så skindet bliver sprødt.

Side 6 i vores fysiske stegeguide

Sådan varmes en forStegt and

Har du valgt at stege din and dagen i forvejen kan du her se hvordan den varmes uden at blive tør.

Anret andestykkerne på et fad – sørg for at de ligger tæt op ad hinanden. Smør skindsiden med andefedt (eller anden fedtstof).

Forvarm ovnen til 225°C (ikke varmluft) og stil fadet ind. Anden må ikke dækkes med sølvpapir.

Varm i ca. 15 minutter – stykkerne skal kun lige gennemvarmes. Sæt evt. grill på til sidst så skindet bliver lækkert sprødt. Men hold øje med ovnen hele tiden.

Side 9 i vores fysiske stegeguide

ROSASTEGT ANDEBRYST

Få din slagter til at ridse skindet i tern – eller giv dig selv i kast med det.

Forvarm ovnen til 180°C.

Dernæst gnides andebrystet med salt, og lægges på brandvarm pande med skindsiden nedad. Her steger det, til det har en flot gylden farve. Pas på med at lægge for meget kød på ad gangen – pandens temperatur må ikke falde. 

Det forstegte andebryst lægges derefter i et smurt passende fad. Sæt fadet i ovnen og lad brystet stege færdigt i 15-20 minutter til en kernetemperatur på 68°C. 

Efter endt tilberedning skal kødet hvile 10 minutter inden udskæring.

Ønskes et gennemstegt andebryst skal der lægges
10 minutter til stegetiden i ovnen.

Side 10 i vores fysiske stegeguide

STEGT kalkun

Til 6-8 personer anbefaler vi en kalkun på cirka 4-5 kg.

Start med at skylle kalkunen grundigt indvendig med vand. Dernæst skal den krydres godt med salt og peber både indvendig og udvendig.

Kalkunen kan fyldes med vindruer – det giver en god smag til kødet.

Smelt lidt smør og pensl hele kalkunen med det smeltede smør, før den kommer i ovnen. Alternativt lægges spæk i tynde skiver hen over bryststykket. På den måde kommer der en god saftighed i brystkødet.  

Forvarm ovnen til 180°C og steg kalkunen i cirka 2½ time. Der skal opnås en kernetemperaturen på 75°C i overlåret. Pas på den ikke får længere tid, da den så kan risikere at blive tør i kødet.  

Efter endt tilberedning har kalkunen godt af at trække i 1 times tid inden udskæring. Pak den ind i stanniol og viskestykker. 

Side 13 i vores fysiske stegeguide

STEGT farseret kalkun

Når du bestiller og køber en farseret kalkun hos mad med mere, så er den krydret og klar til at sætte i ovnen. Den skal blot have lidt salt og peber på ydersiden.

Start med at skylle kalkunen grundigt indvendig med vand. Dernæst skal den krydres godt med salt og peber både indvendig og udvendig.

Kalkunen kan fyldes med vindruer – det giver en god smag til kødet.

Smelt lidt smør og pensl hele kalkunen med det smeltede smør, før den kommer i ovnen. Alternativt lægges spæk i tynde skiver hen over bryststykket. På den måde kommer der en god saftighed i brystkødet.  

Forvarm ovnen til 180°C og steg kalkunen i cirka 2½ time. Der skal opnås en kernetemperaturen på 75°C i overlåret. Pas på den ikke får længere tid, da den så kan risikere at blive tør i kødet.  

Efter endt tilberedning har kalkunen godt af at trække i 1 times tid inden udskæring. Pak den ind i stanniol og viskestykker. 

Side 14 i vores fysiske stegeguide

farseret kalkunbryst

Når du bestiller og køber en farseret kalkunbryst hos mad med mere, så er den krydret og klar til at sætte i ovnen.

Forvarm ovnen til 200°C.

Varm en stegegryde eller en pande op. Ved høj varme og i smør brunes kalkunbrystet på alle sider.
Læg brystet i et passende fad. Kog panden af med 1 dl. vand eller fond.

Hæld væsken ned til kalkunbrystet og sæt fadet i ovnen i 45 minutter eller til en kernetemperatur på 75°C. 

Efter endt tilberedning skal kødet hvile i tildækket i 15
minutter inden udskæring. 

Side 17 i vores fysiske stegeguide

Stegt gås

Til 5-6 personer anbefaler vi en gås på cirka 5 kg.

Start med at skylle gåsen grundigt indvendig med vand. Dernæst skal den krydres godt med salt og peber både indvendig og udvendig.

Fyld gåsen med æblebåde og svesker – det giver en god smag til kødet, og så smager det dejligt sammen med det stegte kød.

Sæt en bradepande med vand i bunden i ovnen og forvarm til 220°C.

Gåsestegen lægges med brystsiden nedad på en rist og sættes i den varme ovn. Kråsen lægges i bradepanden med vand.

Ovntemperaturen sænkes til 160°C, og gåsen steger herefter i 45 minutter. Nu skal stegen vendes, så gåsen ligger med brystsiden op. Pas på ikke lukke for meget varme ud af ovnen. Steg videre i ca. 2 timer og 45 minutter ved 160°C. Gåsen skal have en kernetemperatur på 75°C – målt på det tykkeste sted på overlåret. 

Sørg for at der hele tiden er væde i bradepanden. Efter endt stegetid er der en dejlig sky til andesaucen.

Hvis skindet ikke er sprødt efter endt tilberedning, så kan gåsen efterbrunes ved 220°C i ca. 10 minutter.

Side 18 i vores fysiske stegeguide

Stegt kamsteg

En tommelfingerregel er 200 g. rå steg pr. person

Forvarm ovnen til 180°C. 

Den ridsede kamsteg på ca. 1,5-2 kg gnides godt med salt – husk godt ned mellem sværene. Smør en bradepande med lidt smør og placer stegen i midten. Læg eventuelt lidt stanniol under, så sværen ligger i et jævnt niveau. Placer bradepanden midt i den varme ovn.

Steg kamstegen i cirka 1½ time eller til en kernetemperatur på 68-72°C, hvilket giver et gennemstegt resultat. Pas på med at stegen ikke opnår en højere temperatur, for så risikerer den at blive tør i kødet. 

Lad kødet hvile 20-25 minutter inden udskæring. Men dæk endelig ikke stegen til, for så bliver sværen blød.

Kom eventuelt lidt vand i bradepanden de sidste 15 minutter af stegetiden – så bliver der stegesky til en god flæskestegssauce.

Side 21 i vores fysiske stegeguide

Stegt Nakkesteg

Forvarm ovnen til 180°C. 

En nakkesteg med ridsede svær på ca. 2,5 kg uden ben gnides godt med salt – husk godt ned mellem sværene.

Smør en bradepande med lidt smør og placer stegen i midten.
Læg eventuelt lidt stanniol under, så sværen ligger i et jævnt niveau. Placer bradepanden midt i den varme ovn.

Steg nakkestegen i cirka 2½ time – eller til en kernetemperatur på 80°C. 

Lad kødet hvile 20-25 minutter inden udskæring. Men dæk endelig ikke stegen til, for så bliver sværen blød.

Kom eventuelt lidt vand i bradepanden de sidste 15 minutter af stegetiden – så bliver der stegesky til en god sauce.

Side 22 i vores fysiske stegeguide

Stegt Ribbensteg

Forvarm ovnen til 180°C. 

En ribbenssteg med ridsede svær på ca. 1,5-2 kg gnides godt med salt – husk godt ned mellem sværene. Smør en bradepande med lidt smør og placer stegen i midten.

Læg eventuelt lidt stanniol under, så sværen ligger i et jævnt niveau. Placer bradepanden midt i den varme ovn.

Steg ribbensstegen i cirka 2 timer. Den skal have en kernetemperatur på minimum 68°C. 

Lad kødet hvile 20-25 minutter inden udskæring. Men dæk endelig ikke stegen til, for så bliver sværen blød.

Kom eventuelt lidt vand i bradepanden de sidste 15 minutter af stegetiden – så bliver der stegesky til en god sauce.

Side 25 i vores fysiske stegeguide

Stegt Skinkesteg

En skinkesteg på ca. 1,5-2 kg lægges i kogende vand. Sørg for at vandet kommer op på kogepunktet igen. Lad stegen simre en times tid. Sluk for blusset og lad skinken trække i yderligere ½ time i suppen. Imens forvarmes ovnen til 180°C.

Skinken tages op af suppen, og sværen fjernes uden at fjerne fedtlaget. Rids herefter fedtet i tern og sæt skinken i ovnen. Steg den i 15 minutter.

Rør imens en tyk masse af cirka 5 spsk. sennep og 5 spsk. brun farin. Tilsæt eventuelt en anelse kanel – det giver en dejlig duft af jul. Gnid skinken med blandingen og sæt den tilbage i den varme ovn.
Her steger den yderligere 10 minutter. 

Side 26 i vores fysiske stegeguide

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomReturn to Shop